Database gestolen auto

Digitpol is een internationaal onderzoeksbureau dat gespecialiseerd is in het opsporen en terughalen van gestolen voertuigen. Digitpol werkt nauw samen met wetshandhavingsinstanties en andere betrokken partijen om gestolen auto's te lokaliseren en terug te brengen. Digitpol is de operationele partner van de Stichting Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV).

Wij sporen gestolen voertuigen op, lokaliseren ze en doen onderzoek. Als uw voertuig wordt gestolen, dient u onmiddellijk aangifte te doen bij het dichtstbijzijnde politiebureau en vervolgens Digitpol te bellen voor assistentie. Zodra de diefstal bij de politie is gemeld, wordt er een internationaal bevel uitgevaardigd op basis van het VIN en het kenteken. Het voertuig wordt vervolgens internationaal gezocht en opgenomen in de Interpol SMV-database. Het onderzoek naar gestolen voertuigen omvat het opsporen en lokaliseren van gestolen voertuigen, terwijl het herstelproces bestaat uit het terugbrengen van ontdekte gestolen voertuigen naar hun rechtmatige eigenaar. Digitpol biedt operationele ondersteuning bij het zoeken en herstellen.

Als u een voertuig ziet of vindt die in deze database van gestolen motorvoertuigen staat vermeld, neem dan onmiddellijk contact op met de politie én met Digitpol.

Voordeel bij registratie in de database

Door een voertuig te registreren in deze gestolen motorvoertuigen database, verschijnt er een waarschuwing op sociale media met alle informatie over het voertuig. Deze waarschuwing wordt om de paar uur herhaald. In dit bericht wordt het chassisnummer van het voertuig (VIN), merk, model en kleur vermeld. Het kenteken wordt op de eerste pagina van Google vermeld als gestolen. Dit is van vitaal belang wanneer een gestolen auto uw land uit wordt verscheept, of wordt gecontroleerd door de douane, politie of potentiële kopers. Als u aangifte doet bij de politie dat uw auto is gestolen, wordt dit nl. alleen geregistreerd in de politiesystemen; deze zijn dus niet openbaar. En als u dan ‘googled’ naar uw gestolen auto, zult u niets vinden. De gestolen motorvoertuigen database doet dat dus wel. Zodra u in deze database staat geregistreerd, wordt de informatie wereldwijd gedeeld via Google en Facebook. Dit maakt de kans dat uw gestolen voertuig wordt teruggevonden aanzienlijk groter!

Het is bewezen dat veel potentiële kopers online naar een VIN zoeken voordat ze een voertuig kopen. Het is daarom van vitaal belang uw voertuig in deze database te registreren. De politie, de douane, het publiek en potentiële kopers kunnen gratis gebruik maken van de database.

Wat te doen als uw voertuig wordt gestolen?

Als uw voertuig wordt gestolen, moet u de diefstal onmiddellijk melden bij de politie. Teven belt u Digitpol om u te assisteren bij het zoeken naar het gestolen voertuig. Zodra een autodiefstal bij de politie wordt geregistreerd, vaardigt de politie een internationaal opsporingsbevel uit op basis van het VIN en kenteken. Het voertuig staat vervolgens internationaal gesignaleerd in de Interpol database. Het grote probleem echter hierbij is dat alleen de aan overheden gelieerde organisaties toegang hebben tot deze Interpol database. Digitpol plaatst álle informatie in de gestolen voertuigen database waarmee het gestolen of verduisterde voertuig daarmee onmiddellijk zichtbaar wordt op sociale mediaplatforms zoals Google en Facebook. Informatie over uw voertuig wordt op de eerste pagina van Google getoond met de vermelding “gestolen”. Dit biedt een kans om uw auto terug te krijgen én om voertuigcriminaliteit te bestrijden! Ook zal Digitpol de informatie delen met andere onderzoekspartners van Digitpol. Daarnaast biedt Digitpol in sommige gevallen operationele ondersteuning bij het zoeken en repatriëren van teruggevonden voertuigen.

Digitpol stelt deze gestolen voertuigen database ter beschikking om de kans op terugvinden voor u te verhogen, om de voertuigcriminaliteit te bestrijden én om het publiek bewust te maken.

Wat te doen als uw auto gestolen is

  1. Neem onmiddellijk contact op met uw lokale of dichtstbijzijnde politiebureau om aangifte te doen van de diefstal.
  2. Breng de politie op de hoogte als uw voertuig een GPS-volgsystemen heeft en geef de politie de inloggegevens hiervan.
  3. Neem contact op met uw verzekeringsmaatschappij om de diefstal te melden en een ​​claim voor te bereiden. Verstrek de verzekeringsmaatschappij het nummer van het diefstalrapport.
  4. Registreer het gestolen voertuig bij Digitpol in de gestolen voertuigen database. Na betaling staat uw voertuig onmiddellijk wereldwijd als gestolen geregistreerd.

 

Wat gebeurt er als u een gestolen voertuig bij Digitpol meldt?

Als u een gestolen voertuig bij Digitpol meldt, zal Digitpol de gegevens verifiëren en een bericht sturen naar het internationale netwerk dat actief is in de bestrijding van voertuigcriminaliteit. Denk hierbij aan grensovergangen, douane, havenautoriteiten, scheepvaartagentschappen en particuliere opsporingsteams.

Wanneer biedt Digitpol operationele ondersteuning?

Operationele ondersteuning bieden is een specifieke service. Digitpol biedt operationele ondersteuning in het zoeken naar een gestolen voertuig als aan bepaalde voorwaarden c.q.  “parameters” wordt voldaan. Deze voorwaarden bespreken wij graag nader met u in een (digitaal) persoonlijk gesprek. Digitpol kan eventueel ook een zoekteam samenstellen dat het gestolen voertuig kan zoeken en bergen.

AVG

Als uw voertuig in de database wordt opgenomen, deelt Digitpol alleen relevante objectgegevens. Er worden geen persoonlijke gegevens gedeeld.

ANPR

Als u uw voertuig registreert in het gestolen voertuigen database van Digitpol, wordt het kenteken in een ANPR-systeem ingevoerd. Als dit een ‘HIT’ oplevert, stelt Digitpol de politie hiervan in kennis.